Søskensjalusi for København

Kjærlighet / Reise / Vennskap / September 19, 2014

Jeg kjenner en slags søskensjalusi ovenfor København. Denne skandinaviske hovedstaden er lillebroren som vokste opp til å bli mer vellykket, trendyere, freshere og absolutt en hel del mer fremtidsorientert enn dens barske viking-storebrødre. Oslo falmer i det danske lyset av modernitet… På tross at min lojalitet burde ha ligget hos den norske statelighet så merker jeg at vann er tykkere enn blod i dette tilfellet. Så dermed lot jeg Skagerrak-vannet bare flomme over meg, og vips var jeg i den Danske havn. Gjett hvem som stod og ventet på meg der: Toby!

Vår Danske lillebror er en hel del mer liberal og tilbakelent når det kommer til nytelse i form av ulike beruselser og livsnytelser. Til tross for Christianias mørke sider pluss bred alkohol- og røykaksept kan man faktisk argumentere at Dansker lever et sunnere liv. I tillegg til en meget ”sykkel-engasjert” folkemengde (ALLE sykler overalt!), er dansker mye flinkere til å ta turen ut til nærmeste park eller kafé hvor de kan sitte hele dagen og nyte hverandres selskap. Dansker er en skandinaver som ikke er skandinavisk: De har skallet til en ekte skandinaver, men hva som kommer ut av munnene og auraen deres er langt ifra en kald skandinaver. Dansker er generelt (finnes selvfølgelig unntak) mye mer vennlige og følelsesfulle enn sine nordiske storebrødre. Den danske kulturen minner meg om en mix mellom Portugisisk kroppsspråk, rå liberalisme fra San Francisco, Singapores praktisk tankegang, og en dæsj Fransk romantikk. Folk i København virker faktisk lykkeligere.

Botanical Garden:

Frederiksberg Gardens:

 

Hva annet gjorde vi?… Jo, vi dro til Louisiana Museum of Modern Art:

Dueholm veske
Byen får til og med rødtoppen til å ville konvertere til “Rosa-blogging” – kostbar, men alt for inspirerende shoppingmuligheter. Alt fra fremragende og stilfulle vintage butikker til supermoderne og lokale designerutvalg gjør livet til en fattig student meget utfordrende. Jeg må innrømme en ting (unnskyld Norge)…. Dansker er mer velkledd og trendy enn oss! Aldri har jeg sett en hel by kle seg så stilriktig og balansert som innbyggerne av København. En minimalistisk vri av enkle plagg med smak av luksuriøse stoffer som var dyppet i rolige jordfarger, og det hele var toppet av vakker og underdrevet sminke. Gutta var intet unntak; lekne hårlokker med null hårprodukter får en hver jente til å rope YEAH! Men tilbake til dette viktige emnet; shopping. Det var spesielt en butikk jeg forelsket meg i. For dere som skal ta en shoppingtur til Køben i nærmeste fremtid; stikk innom Project 4. Aldri har jeg fått så bra service og samtidig følt lommeboka brenna av kåthet på hele butikken! Jeg ville ha alt, og de ringte til og med direkte til en av favoritt designere mine for å spørre spesifikt etter et ikkeeksisterende plagg. Slik service ville man aldri fått i Norge. Renate, du er en student… Men jeg var litt uskikkelig. Jeg prøvde å være sterk, og det var jeg og, helt til jeg kom hjem igjen fra butikken og angret bittert for at jeg ikke hadde kjøpt den. Så da MÅTTE rødtoppen løpe tilbake neste dag igjen. Se så fin den er da (i tillegg til å ha en kul bakgrunnshistorie finnes det kun 300 av den i hele verden; gotta be unique :P).

DSC04193
Christiania, Christiania, Christiania… Hva skal jeg si? Dette var ikke et sted for meg! Først og fremst er jeg allergisk mot røyk (av alle ting!), og jeg kan ikke fordra lukten av hasj. La meg bare si det slik at jeg har aldri løpt så fort ut av et sted uten å løpe (det er nemlig ulovlig å løpe her i fare for å ”skape panikk”). Det var dessverre helle ikke lov til å ta bilder inne på Pusher Street, så sorry folkens. Men gjennom hele Pusher Street og rett utenfor var disse søkeplakatene hengt opp, og jeg kunne ikke la være:

Fun facts:
“I årene før 1971 forsøkte en gruppe beboere i Christianshavn gjentatte ganger å rive gjerdene rundt et nedlagt millitærområde for å lage lekeplass til barna sine. De lyktes til slutt, da myndighetene ga opp å sette sperringene opp igjen, og siden har området vært et fritt samfunn med stor grad av selvstyre. 
Fristaden Christiania er tydelig preget av 70-tallets hippiekultur; flere av utsalgene selger økologiske varer, murvegger er dekket av fargerike malerier, mange har kreativt nok bygget de skjeve og sjarmerende husene sine selv, og denne landsbyen i byen er bilfri slik at ungene kan løpe fritt. 
Fritt flyter også hasjen i Christiania. Det narkotiske stoffet omsettes åpenlyst fra salgsboder i Pusher Street. Københavnspolitiet tror det selges hasj her for rundt 1 milliard kroner i året, og at handelen i hovedsak kontrolleres av motorsykkelklubben Hells Angels. Den danske regjeringen forsøker med jevne mellomrom å normalisere Christiania, noe de omtrent 1000 innbyggerne, og andre sympatisører, sterkt motsetter seg.”

Vi avsluttet det hele med en god mengde Tivoli! Som tidligere nevnt i andre blogginnlegg ELSKER jeg berg-og-dal-baner. Toby derimot… HAHA, jeg er verdens verste å ha ved din side dersom du er redd slike aktiviteter. Etter å ha tvunget Toby opp i en bane han absolutt IKKE ville opp i, matet jeg han med meget sikker fakta og statistikk om hans pinefulle død i løpet av denne banerunden. Dersom banene ble for kjedelige for min egen del la jeg energien over på å sørge for at Toby hadde det ”underholdende” i stedet. På et tidspunkt tror jeg han begynte å hylgrine over denne behandling, ”HELP, she is a monster” ropte han flere ganger av en eller annen grunn. Aldri har jeg ledd så mye over en annen persons hysteri; jeg lo så jeg grein av Tobys reaksjoner og jeg kunne ikke stoppe plagingen min. Jeg er et forferdelig menneske, jeg veit det… Men det var så gøy!!!

Københavnturen vår var over for denne gang, men jeg kommer tilbake i hvert fall en gang til dette året, ettersom min kjære Toby blir her frem til jul. Så takk for denne gang, lillebror Danmark.

Best Regards
Renate

Dagens moralpreken:
“Siblings: your only enemy you can’t live without.”


2 Comments

on September 25, 2014

Kjempe fint, men det er nå fines i Norge på landet. Masse flott bilder, flink du vennen.

    on September 25, 2014

    Så koselig! Du er god du <3Leave a Reply


%d bloggers like this: